В Україні запустили діджитал-мультсеріал про статеве виховання

0

Агенція ООН із сексуального та репродуктивного здоров’я та креативна агенція ISD Group створили анімаційний серіал про підлітковий вік  “Пубертат”. Головний герой Пубертат переживає кризу підліткового віку та долає її виклики.

Пубертат розповідатиме про комплекси, тіло, гігієну, стосунки, гендерну рівність, медійну грамотність, безпеку, права та внутрішні переживання. На каналі вже доступні 3 відео, кожний сюжет присвячено конкретній темі.

“Це персонаж, що відбиває внутрішній світ підлітка. Навіть не період – стан. Коли на все реагуєш гостро, коли хочеться луснути від злості, а вже за секунду перетворитися на невидимку. Ми всі були на цій емоційній гойдалці. Тому й зобразили всі коливання буквально”, – зазначає Оксана Гончар, керівниця творчої групи агенції ISD Group.

 

Мультсеріал створили через слабке поширення культури сексуальної просвіти. 23% українських підлітків, що вперше мають статеві контакти, не використовують контрацепцію. Такі дані проведеного у 2018 році дослідження “Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді України”. Згідно з ним, сексуальний дебют відбувається в 14,4 року у хлопців та в 15,1 року в дівчат.

У країнах, де сексуальній освіті приділяють значну увагу, ці показники нижчі. Наприклад, у Данії, де сексуальне виховання починають ще з дитячого садка, лише 8% 15-річних дітей мають статевий контакт без контрацепції. А в Естонії значущі суспільні зміни відбулися після того, як у 1990-х роках до шкільної програми була введена обов’язкова шкільна сексуальна освіта. Зокрема, поліпшення стосувалися випадків підліткової вагітності, використання контрацепції та презервативів, зареєстрованих випадків ІПСШ та знань, пов’язаних із сексуальністю.

«Ця кампанія сьогодні має велике значення, особливо тому, що багато молодих людей через гуманітарну кризу змушені покинути свої домівки та зазнають значного ризику втрати своєї тілесної автономії. «Пубертат» слугуватиме путівником, який супроводжуватиме їх у різних змінах – як фізичних, так і емоційних», – поділився Хайме Надаль, представник UNFPA в Україні.

 

Share.

Leave A Reply