Чому здебільшого літаки зафарбовують у білий колір

0

За словами історика авіації Ши Оклі, ця тенденція була започаткована в середині 1970-х років.

Кожна авіакомпанія має  свій унікальний фірмовий знак на зовнішньому оздобленні літака, що складається з певного набору кольорів, але більшість фюзеляжів пофарбовані в білий колір, і на те є причина.

Про це пише Travel + Leisure.

Як пояснює колишній пілот Ден Бабб, білий колір не тільки відбиває сонячне світло, але й зберігає прохолоду та мінімізує теплові пошкодження літака.

Враховуючи розміри літаків, на їх охолодження потрібно значно більше енергії, ніж на охолодження автомобіля. Ніхто не хоче провести годину, сидячи в духовці під час посадки. Крім того, на крейсерській висоті літаки піддаються більш інтенсивному сонячному випромінюванню, а біла фарба може допомогти відбити його.

Але цікаво, що  літаки не завжди були пофарбовані в білий колір. На початку історії авіації багато літаків взагалі не фарбували, демонструючи свої поліровані алюмінієві корпуси, але тенденції почали змінюватися в 1970-х роках.

Відтоді, як Air France представила першу “євробілу” ліврею у 1976 році, повністю білий колір фюзеляжу стає все більш стандартним для світових авіакомпаній”, – розповідає T+L історик авіації Ши Оуклі (Shea Oakley). – Цей процес лише прискорився у 21 столітті, коли значно зросло використання композитних матеріалів у будівництві авіалайнерів.

Варто зазначити, що літаки не обов’язково мають бути суцільно білими. Деякі авіакомпанії обирають яскравіші й темніші кольори для своїх лайнерів. Наприклад, південноафриканська Mango використовує яскраво-помаранчевий колір, Kulula Air — зелений камуфляжний принт, угорська Wizz Air — фіолетову барву, а борти швейцарської Edelweiss Air вкриті червоно-синіми елементами.

На Concorde вплив сонця в поєднанні з теплом, що генерується аеродинамічним тертям на швидкості 2 Маха, змусив дизайнерів літака нанести дуже світловідбивне загальне біле забарвлення, щоб зменшити це тепло,– розповідає Оуклі.

Також у межах маркетингової угоди з  Pepsi, літак Air France Concorde був пофарбований у синій колір Pepsi у 1996 році.

“Блакитний колір Pepsi Air France Concorde мав гарний вигляд, але польоти зі швидкістю 1350 миль на годину довелося обмежити до 20 хвилин. Літак залишався в цьому кольорі лише два тижні”, – каже Оуклі.

Share.

Leave A Reply